Bio

Rik Elings
Zwolle 01-01-1952

Op 9 februari 2022 ontving Rik Elings uit handen van Burgemeester Peter Snijders de  ‘Erepenning’ voor zijn jarenlange creatieve en culturele verdiensten voor de stad Zwolle.

Rik  speelt als 5-jarige z’n eerste melodietjes op piano en formeert als 12-jarige z’n eerste bandje ‘Crash’ (met het dan 10-jarige drumtalent Henk Zomer). In z’n tienerjaren wordt hij pianist van de regionaal bekende band Trademark en speelt hij op één-klaviers Thomas orgel in de popband Early Grave.

Rik is inmiddels in het bezit van een  scheurende witte doorgezaagde Hammond L100 en richt met Henk Zomer de Undergroundgroup  Strange Power op. Hiermee wordt in 1971 in de Soundpushstudio te Blaricum een eerste instrumentale single opgenomen (Spring/Tenderfoot). Met zanger Bert Vrieling (Barry Freeman) scoort Strange Power een bescheiden hit        ( Mary in the Morning/Future).

Vanaf z’n achttiende wordt alles professioneler en in 1972 neemt Rik met zijn Fusionband SCOPE een LP op voor het wereldwijde label WEA/ATLANTIC. Rik studeert dan al een jaar op het conservatorium te Zwolle. De studierichting is hoofdvak  klassiek piano met als bijvak dwarsfluit, want Klassiek was in die tijd de enige optie.

In datzelfde jaar echter wordt de legendarische Frans Elsen bij wijze van proef aangesteld als docent arrangeren/componeren lichte muziek.

Rik is niet weg te slaan bij de lessen van Frans, doet feitelijk twee volwaardige studies en krijgt snel de smaak van het componeren en arrangeren voor grotere bezettingen te pakken.

Het spelen in zijn pop/fusion band SCOPE, gecombineerd met een degelijk-klassieke en avontuurlijk-lichte muziekstudie maken van Rik een veelzijdig en breed inzetbaar musicus.

In SCOPE speelt Rik inmiddels ook basgitaar en met de geroutineerde pianist Rob Franken in de gelederen wordt er (wederom in Studio Maschen / Hamburg) voor WEA/ATLANTIC een tweede LP opgenomen.

IN 1977 volgt Rik Henk Meutgeert op als leider van de Kamper Bigband Last Moment. Mede door Rik’s afwijkende rock-georiënteerde composities wordt voor een tweede maal het prestigieuze TROS bigband Concours gewonnen. Een optreden met Toots Thiemans TROS Sesjun (29-12-79) volgt.

Rik speelt en passant als basgitarist mee op de 1ste LP van Herman Brood (Showbizz Blues) en doet hij eindexamen piano klassiek (eindcijfer 9).

In 1978 vertrekt Rik voor 3 jaar naar de Antillen om op Aruba als pianodocent te gaan werken. Op dit zonnige eiland doet hij veel ervaring op in Latin stijlen en speelt hij in hotels met Zuid-Amerikaanse musici.

In 1981 keert Rik terug in Nederland en wordt hij aangenomen als docent op de nieuw opgerichte Lichte Muziek-afdelingen van de conservatoria te Zwolle, Utrecht, Arnhem en Hilversum (later Amsterdam).

Al gauw arrangeert Rik voor het Metropole Orkest, Rogier van Otterloo,  Willem Ruis Lottoshow,  Skymasters en diverse andere omroeporkesten.

In 1990 wordt Rik pianist bij de AVLM in Hilversum. Vele jaren begeleidt hij wekelijks op zaterdag vocalisten in alle genres op deze door John de Mol Sr. opgezette Academie Voor Lichte Muziek. Hij werkt samen met de Amerikaanse zangdocent Frank Freeman, waarmee hij later ‘Eternity’ zal schrijven.

Vanaf 1999 gaat Rik als arrangeur aan de slag voor het gemoderniseerde Orkest van de Luchtmacht (o.l.v. Jos Pommer). Hij arrangeert vele titels voor de landelijke theatershows, o.a. Tommy, Queen, Beatles en in 2004 zijn eigen grootschalige musical ‘Eternity’ (samen met Frank Freeman).

De 21-ste eeuw arriveert, Rik blijft spelen, schrijven en lesgeven. In 2010 krijgt hij een ingeving. Met zijn vrouw Cuun van der Eerden zet Rik een gewaagde stap door – bijna ongezien-het in deplorabele staat verkerende restaurantschip Thor te kopen.

Cuun en Rik zien creatieve kansen voor de trotse voormalige zeesleper, die midden in de Zwolse stadsgracht zo sneu ligt te verpauperen. Het gehavende schip wordt weggesleept en in een half jaar tijd energiek omgetoverd tot een prachtige intieme concertlocatie.

Cultuurschip Thor wordt in Zwolle meer en meer een begrip, evenals het ‘Culturele ondernemersechtpaar’ Rik & Cuun. Meer dan 500 dagelijkse YouTubefilpjes van Cuun’s telefoon, met daarop de onnavolgbare strapatsen van Rik als ‘Buitenpianist’ worden zowel regionaal als landelijk opgepikt door de media.

Rik begeleidt op zijn eigen Thor-podium talloze vocalisten,  singer-songwriters en jamt regelmatig mee met de meest uiteenlopende artiesten.

In 2017 schrijft Rik een symfonische suite ‘Thor Fantasy’, door jeugdsymfonieorkest De Vuurvogel, met Rik als pianosolist 2x uitgevoerd tijdens Nieuwjaarsconcerten in schouwburg De Spiegel.

In 2018 begeeft Rik zich wederom op een nieuw terrein en schrijft hij een verhaal voor jong en oud over de avonturen van een muzikale vondeling genaamd ‘Maximiliaan P. Presto’. Beroemde instrumentale meesterwerken worden door Rik ‘uit de kom’ gearrangeerd en voorzien van originele Nederlandstalige teksten. Rik vindt in acteurs Ewout Ganzevoort en Yornik Onstenk twee ideale performers. De familievoorstelling ‘Klassieke Muziekpaniek’ wordt in 2018 dermate enthousiast ontvangen dat een herhaling in 2020 (op 2,3,4,en 5 januari) op Cultuurschip Thor niet uitblijft.

Globale opsomming

1964-1969 HBS-A te (Gemeente HBS te Zwolle)

1970-1978 opleiding & diploma’s Conservatoria te Zwolle en Hilversum (piano, arrangeren)

1970-1975 Jazz-rock formatie SCOPE. Twee LP’s voor het platenlabel WEA /ATLANTIC Records
1975: bassist op debuut LP van Herman Brood ( Showbizz Blues, Flash & Dance Band)

1976-1978 leider Big Band Last Moment, winnaar TROS Sesjun Radio Big Band Concours in 1976 en 1977

1978-1980 pianodocent op Aruba ( uitgezonden door STICUSA)
1981-1985 balletbegeleider Hoogeveense Muziekschool

1985-1989 docent Conservatoria te Arnhem en Utrecht.
1985-2017 docent Conservatoria Amsterdam en Zwolle

1985 Winnaar Knokke Songfestival ( met Mathilde Santingh, Astrid Seriese, Julya Loko)

1986 winnaar Knokke Songfestival (met Ruth Jacott, Lisa Boray en Marielle Tromp)

1990-2006 pianist/coach/arrangeur AVLM (Academie Voor Lichte Muziek)
2000-2010 bandleider van DZM (De Zwolse Muziekfabriek)

1985-2017   450 arrangementen voor het Metropole Orkest

1985-2017  1000+ arrangementen & composities voor o.a. Willem Ruis Lottoshow, Skymasters,  Vara Dans Orkest, Kinderen voor Kinderen, Nederlands Blazers Ensemble, Jazz Orchestra of the Concertgebouw, Marinierskapel, JWF Kapel, Koninklijke Marechaussee, LSO ( Limburg), BSO (Brabant), RSO  (Rotterdam), Gelders Orkest, BRT ( België) , WDF, NDF ( Duitsland)

1995-2005 Uitgeverij De Haske & Hal Leonard: diverse educatieve Jazz & Pop Play-Along Books

2000-2015 Staf-arrangeur voor Orkest Koninklijke Luchtmacht

2004-2005  componist/arrangeur Musical Eternity (52x uitgevoerd door Orkest Koninklijke Luchtmacht, (Kraaykamp Musical Award)
2018 Koningsdag, Project Wihelmus Marathon’. Alle 15 (!) coupletten uitgevoerd in een specaculair arrangement vanaf het bovendek van Cultuurschip Thor de met tenor Eric Milton en violiste Isabelle Doodhagen)

Buitenpianist

2014-2016 Landelijke bekendheid als Buitenpianist die een jaar lang dagelijks (en daarna voortdurend regelmatig) in weer en wind buiten speelt op een afgedankte Hofmann vleugel, solo en met de meest uiteenlopende gastmusici, orkesten, koren en omgevingsgeluiden. 500+ filmpjes op eigen Youtubeknaal (hoogtepunt een optreden op Koningsdag 2016 voor de Koninklijke Familie)

Locaal: Strijkorkest LIBERO, Jeugdsymfonieorkest de Vuurvogel, Britten Jeugd Strijkorkest, Thomas Orkest, Harmonie Orkest de Bazuin, Mpingo Clarinet Choir, Fluitensemble Toverfluit, Dubbelgreep, diverse koren & ensembles.

2018:

© Copyright Rik Elings, Zwolle - NL. Alle rechten voorbehouden. Fotografie: maurits Ontwerp: tomatos